Testarea apei subterane și eficientizarea tehnologiei de potabilizare a apei de la SA ”Operator Regional Apă-Canal Hîncești”

03.07.2024

Pe data de 27 mai 2024, de către echipa de cercetători științifici condusă de către academicianul Tudor Lupașcu au fost prelevate probe de apă din apeductul orășănesc, stația de tratare a apelor de la SA ”Operator Regional Apă-Canal Hîncești” și din două sonde arteziene de apă.
Au fost realizate analize chimice vizând determinarea indicilor chimici de calitate a apelor și stabilirea eficacității tehnologiei elaborate de potabilizare a apei subterane.
În rezultat, a fost semnat un act de testare a apei subterante și au fost propuse scheme tehnologice de tratare a apei, care includ aerarea și oxidarea în același rezervor, cât și în rezervoare separate. Deasemenea, au fost elaborate recomandări pentru îmbunătățirea calității apelor și descrise avantajele și dezavantajele acestora.

Cercetările au fost realizate în laboratorul Chimia Apei, condus de către doamna Tatiana Mitina, în cadrul subprogramului cu titlul: ”Cercetări avansate în chimia computațională și ecologică, identificarea procedeelor tehnologice de tratare, formare a calității și cantității apelor (ECOAQUA) (cod: 010603)”, conducător: dr. habilitat Igor POVAR.